Több, mint 3D

BIM épület információs model

Bár a hagyományos 3D modellezési technikákon alapul, a BIM a klasszikus 3D-s modell "intelligens" evolúciója. A BIM modell nem csak egyszerű geometriai információkat tartalmaz az építési elemekről és az összetevőkről, hanem az összes dokumentumról és adatról is, amely a projekt műszaki és gazdasági irányításához szükséges.

 • A 3D nemcsak az egyszerű geometria információk leírására szolgál, hanem a 3D elem egyéb ismérveire, mint anyag jellemező, szilárdság, beszállító.
 • A 4D lehetőséget ad az építési projektek időbeli lefolyásának egységes logika szerinti leírására.
 • A 5D a létesítmény költségeit írja le az építés, üzemeletés során.
 • A 6D és 7D pedig a mérnöki és üzemeltetési információk leírására szolgál, pl. mi mivel ileszthető össze, mikor kell karbantartani.

A BIM megváltoztatja az építőipart

Az építőipari (beleértve építészeti, szerkezettervezési, táj stb.) tervezésben az elmúlt 30 év során igazi forradalom tapasztalható, és új megközelítések jöttek létre, valamint innovatív operatív eszközöket fejlesztettek ki.
A tervezőprogramok használata (kezdetben a 2D, majd 3D) mélyreható változást okoztak az építési projekt megvalósításának módjában, végrehajtásában és kommunikációjában.
A különféle fejlesztések, a piaci igények szükségessé tették, hogy az épületet leíró logika egységesedjen, az intuitív ötletek egy irányba menjenek, ezért a piac szereplői elkezdtek közösen gondolkodni, egységes logikát kidolgozni.

BIM megvalósulási modell az építőipari szoftverben

Mi a BIM

BIM modellel költségvetés készít az építőipari szoftverben

Az eredmény a BIM, Épületinformációs Modellezés, amely röviden úgy definiálható, hogy az építési munkák integrált modellje, amely minden alkotóelemre kiterjedően minden adatot magában foglal. A gyakorlatban ez teljesen új megközelítés az építési munkák kivitelezéséhez és az irányításához. Itt egyetlen folyamat részeként tekinthető:

 • az építészeti, szerkezeti és szerelési tervezés,
 • az anyagok, az alkatrészek és a rendszerek jellemzői és tulajdonságainak leírása,
 • a kivitelezési szakaszok ütemezése,
 • a tervezés és a kivitelezési költségek,
 • valamint a karbantartási munkák a teljes élettartamra, figyelemmel a hibaszám csökkentésére, illetve a végrehajtás, az ellenőrzés optimalizálására.
 • .

IFC Viewer

Az STR Vision CPM-be be lett építve IFC Viewer, amely lehetővé teszi, hogy feltöltsön IFC fájlokat (a fő 3D-CAD-k által), hogy böngéssze, végigsétáljon a virtuális modellen, és megnézze a modellezett objektumok mennyiségi és minőségi tulajdonságait.
Az IFC Viewer segítségével új tervezési technológiákat alkalmazhat és az eszköz támogatásával BIM logika szerinti integrált eljárást vezethet be az építési projektjeiben.
Az IFC Viewer szoftver ingyenes és tartalmazza a STR Vision CPM is. Töltse le az STR Vision CPM IFC Viewert (ez ingyenes!), telepítse, és képes lesz IFC modellek megjelenítésére.

IFC Viewer gyakorlatban

BIM modellek összehasonlítása, verzió kezelés

At IFC Viewer számos ponton támogatást nyújt a STR CPM-ben az építési folyamat menedzseléshez:

 • A tervezői elképzelés megértése a virtuális modellben való sétálással.
 • A mennyiségi adatok egy mozdulattal való átemelése a költségvetésbn.
 • A terv-variációk összevetése, a verziók egyszerű kezelése.
 • A projekt folyamat szimulációja és követése 3D-s modellen.

Kipróbálás

Lehetőség van egy 40 napos próba verzió használatára, amely minden szolgáltatást tartalmaz. A szoftver kipróbálásához szükséges ismereteket a forgalmazó K-ép Stúdió biztosítja. Vegye fel velünk a kapcsolatot és egy bemutató során ismertetjük a szoftvert, meghatározzuk azokat a lépéseket, amely által a szoftver használata sikeres lesz.